Historie

De Poldertuin ligt in het “milieuvriendelijk agrarisch gebied Lelystad- Noord”. Het is een publiekstuin te midden van biologische land- en tuinbouwbedrijven.

De tuin is ontworpen en aangelegd door Cees Vermeulen. De familie Vermeulen is in 1989 eigenaar van het perceel grond aan de Bronsweg nr. 17 geworden. Het terrein is ca 9500 m2 groot en in gedeeltes aangelegd. De filosofie van Cees was om de tuin een zo natuurlijk mogelijk aanzien te geven. In die tijd heeft de tuin ook de naam gekregen: Sophora Natuurtuinen. De tuin wordt gekenmerkt door een grote verscheidenheid aan planten, struiken en bomen met veel afwisseling en verrassende hoekjes. En ook de waterpartijen horen bij de sfeer van deze tuin.

Wij hebben deze locatie in september 2006 gekocht van de familie Vermeulen. In de loop van de jaren is het karakter van de tuin natuurlijk wel veranderd, bomen en struiken worden groter en daarmee verdwijnen er planten die veel licht nodig hebben en weer andere krijgen dan juist een kans. Wij proberen weer wat meer licht in de tuin te krijgen en ook de begroeiing iets meer in toom te houden. Daarom hebben wij de naam van de tuin ook veranderd in de Poldertuin. Dat was ook de naam van de tuin van ons akkerbouwbedrijf aan de Elandweg. We proberen wel het karakter en de sfeer die Cees Vermeulen aan de tuin heeft willen geven zoveel mogelijk in stand te houden.

Verder verkopen wij tuinmeubelen en andere tuinartikelen en die hebben ook een plekje in de tuin gekregen. Verder exposeren wij kunst van vooral Flevolandse kunstenaars in de tuin. De start hiervan is traditioneel op Hemelvaartsdag. Er worden beeldhouwworkshops in de tuin gegeven en incidenteel ook andere workshops. Wij hebben een aantal malen een vertelavond in de tuin georganiseerd,

Onze tuin is in het seizoen geopend op vrijdag middag en op zaterdag en is vrij te bezichtigen. Wij hopen dat op deze manier veel mensen mee kunnen genieten van dit rustgevende stukje Lelystad.

 

Jeltje en Keimpe van der Heide